Προβλήματα των γουνεργατών της Δυτικής Μακεδονίας – Ερώτηση από το ΚΚΕ

26 May of 2013 by

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν κατά την τελετή εγκαινίων της 38ης διεθνής έκθεσης γούνας στην Καστοριά, μέσα στο 2012-13 η ελληνική γουνοποιία αγόραζε (και μεταποιούσε) το 7% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων και διακίνησε το 10% έτοιμου ενδύματος.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα των ειδικών προβλέπουν ότι σε βάθος πενταετίας οι πωλήσεις της γούνας θα διπλασιαστούν, αγγίζοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ταυτόχρονα, από την έκθεση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει με νέα κίνητρα τους γουνοποιούς βιομήχανους μέσω προγραμμάτων επιδότησης της απασχόλησης και άλλες υποστηρικτικές δράσεις.

Η ανάπτυξη όμως αυτή του κλάδου της γούνας και τα κέρδη των βιομηχάνων γουνοποιών χτίζονται με τον ιδρώτα των άγρια εκμεταλλευόμενων εργατών.

Συγκεκριμένα την ίδια ώρα, οι εργάτες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο άγρια επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η ανεργία στον κλάδο ξεπερνά το 60%, τα μεροκάματα κατρακύλησαν στα 20-25 ευρώ για 10-12 ώρες δουλειάς χωρίς ασφάλιση. Η δε ανασφάλιστη εργασία έχει γενικευτεί και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Επιπρόσθετα η κατάσταση που επικρατεί στα βυρσοδεψεία και στις φάρμες είναι απαράδεκτη, οι αναθυμιάσεις του θείου στα βυρσοδεψεία, που προκαλεί αποδεδειγμένα καρκίνο και στείρωση, κάνει ανυπόφορο ακόμη και το πέρασμα έξω από αυτά, ενώ οι έννοιες «υγιεινή και ασφάλεια» των εργαζομένων είναι παντελώς άγνωστες. Εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ειδικές στολές και μάσκες ή άλλα μέσα προστασίας.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να διασφαλιστούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και η προστασία των γουνεργατών της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Την ανακούφιση των ανέργων γουνεργατών και των οικογενειών τους, που πλήττονται από την επιβολή της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζει να κλιμακώνει η τρικομματική κυβέρνηση με την ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

 

 

Θέμα: Προβλήματα των γουνεργατών της Δυτικής Μακεδονίας.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/70162

Previous:

Καστοριά:Ο κλάδος της γούνας ανθεί, δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας

Next:

Ο Λουκάς Κρανιάς πρόεδρος της AVANTI FURS στην Κίνα μαζί με τον πρωθυπουργό και άλλους 72 επιχειρηματίες

You may also like