Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το συνέδριο «Η Τέχνη της Γούνας»

16 May of 2017 by

 

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το συνέδριο «Η Τέχνη της Γούνας»

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το διήμερο συνέδριο «Η Τέχνη της Γούνας, Χθες Σήμερα Αύριο, Ιστορία και Πολιτισμός» σε Σιάτιστα και Καστοριά βάζοντας τα θεμέλια για τον χαρακτηρισμό του προϊόντος ως παραδοσιακού. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 13 και 14 Μαΐου στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σιάτιστας και στο Limneon Resort της Καστοριάς παρουσία επαγγελματιών του κλάδου.

Το συνέδριο διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Κοζάνης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας με  τη στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την χορηγία του Δήμου Καστοριάς και της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας.

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το συνέδριο «Η Τέχνη της Γούνας»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Κώστας Κυριακίδης τόνισε ότι η ένταξη της γούνας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά , θα δώσει προστιθέμενη αξία και στο ίδιο το προϊόν, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Δίνει μια νέα προοπτική ανάκαμψης του κλάδου, η οποία μπορεί να φέρει νέους ανθρώπους στο επάγγελμα. Ήδη η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξη του Επιμελητηρίου της Κοζάνης στον κλάδο.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ανέφερε ότι η περιφερειακή αρχή αποδέχεται πλήρως το γεγονός ότι  σε Βόιο και Καστοριά έχουν αναπτυχθεί δεξιοτεχνίες και προδιαγραφές στην τέχνη της γούνας, οι οποίες αξίζουν συγχαρητηρίων. Στηρίζει την πρωτοβουλία ένταξης της τέχνης της γούνας στο εθνικό ευρετήριο κι ως εκ τούτου αποτελεί συνδιοργανωτή του συνεδρίου. «Μάλιστα η Περιφέρεια έχει ήδη εργαστεί στη βάση ενός επιχειρησιακού  σχεδίου δράσης για τον κλάδο της γούνας σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου» ανέφερε χαρακτηριστικά .

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το συνέδριο «Η Τέχνη της Γούνας»

Ο Δημήτρης Μάρδας βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β΄ Θεσσαλονίκης, π. Υφυπουργός Εξωτερικών και π. Αν. Υπουργός Οικονομικών μίλησε για τη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο κλάδος της γουνοποιίας με επιχειρηματικές αποστολές κυρίως σε χώρες μη βιομηχανικές.

Η γούνα, το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής μας μπορεί σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από το διήμερο συνέδριο να στηριχτεί με ευρωπαϊκά προγράμματα. «Υπάρχουν ρυθμίσεις και διατάξεις μέσα στη συνθήκη της Ε.Ε. , οι οποίες επιτρέπουν το να δίνονται κρατικές ενισχύσεις για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε ο ευρωβουλευτής  Νότης Μαριάς. “Μπαίνουν οι προϋποθέσεις ώστε να κηρυχθεί όλη η διαδικασία της γουνοποιίας, ως ένα άυλο πολιτιστικό αγαθό, στο πλαίσιο της Unesco και να ακολουθήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο από την Ε.Ε. για  να διατηρηθεί η τέχνη του κοφτού, που είναι πολύ σημαντική», συνέχισε.

Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου βραβεύτηκαν με τιμητικές πλακέτες οι ευεργέτες Νίκος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Παπανικολάου στη Σιάτιστα και ο ευεργέτης Ηρακλής Καλλισθένης και η γουνεργάτρια Αρετή Μεγακλή στην Καστοριά.

 

πηγή: fouit.gr

Διεθνής Έκθεση Γούνας

Previous:

ΔΕΘ-Helexpo και Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς ενώνουν τις δυνάμεις τους

Next:

Αντιτάσσονται για τις γούνες οι Οικολόγοι Πράσινοι

You may also like